Офіційний сайт Петрівської сільської ради

Петрівська
сільська рада
Офіційний сайт
Петрівської сільської ради

Дія. Цифрова Освіта

Міністерство цифрової трансформації запустило національну онлайн-платформу з цифрової грамотності «Дія. Цифрова освіта», яка наразі доступна в мережі Інтернет за посиланням: osvita.diia.gov.ua. На онлайн-платформі кожен громадянин може безкоштовно опанувати цифрові навички за новим сучасним форматом – освітні серіали.

Цей проєкт має також офлайн-складову — мережу хабів цифрової освіти по всій Україні, куди кожен українець може завітати та безоплатно пройти навчання цифрової грамотності.

У 2023 році платформу було оновлено і зараз це національна едьютейнмент платформа актуальних знань та навичок. 

Зараз освітні серіали також дозволять познайомитися з новими кар‘єрними можливостями та зробити перший крок до нової професії або зміни роботи.  

Будь-хто може обрати персональну траєкторію навчання — і вивчати саме ті теми, які цікавлять найбільше. А для тих, хто ще не визначився з пріоритетами, доступний тест для пошуку професії — на основі відповідей користувача йому будуть запропоновані рекомендації щодо навчання та перелік актуальних для вас вакансій.

Тематика освітніх серіалів надзвичайно широка: від дата-аналітика до баристи, від таргетолога до пекаря, від тестувальника програмного забезпечення до пакувальника. Пріоритет — на професіях, що мають попит на ринку праці. Також на платформі можна переглядати освітні серіали із цифрової грамотності чи кібербезпеки. Абсолютно всі вони є безоплатними та доступні всім охочим, і завжди такими залишатимуться.

Окрім формату освітніх серіалів у форматі едьютейнмент та мікронавчання, на Дія.Освіта також доступні профорієнтаційні тести, подкасти, вебінари, гайди. Кінцева мета — навчити людей цифровій грамотності та вирішити проблему з високим рівнем безробіття. 

Обличчями багатьох курсів стали українські зірки та лідери і лідерки думок. На додаток до теоретичної частини можна проходити симулятори з реальними задачами, з якими стикаються працівники у різних сферах.

Після успішного завершення навчання кожен отримує сертифікат, який можна додавати у резюме.

Зараз є актуальним вислів «Навчання протягом всього життя» — тобто безперервне оволодіння новими знаннями та навичками. Цей принцип вже є ключовим для більшості розвинених країн. Сучасний світ змінюється надто швидко, аби вивченого в школі чи університеті вистачило надовго. Саме тому Дія.Освіта надає українцям і українкам усі можливості встигати за змінами й ставати успішними, отримуючи нові навички та нові професії.

Особливістю навчання у Дія.Освіта є сучасний формат едьютейнмент — поєднання розваг і навчання, а також мікронавчання з обов'язковими стоп-уроками. Замість класичних онлайн-курсів — освітні серіали, замість рівнів — сезони, замість уроків — серії. Залучення, експертів, відомих діячів та лідерів думок як героїв освітніх серіалів розв'язує проблему скептичного ставлення до держави та її ініціатив, оскільки люди із задоволенням стежать за «своїми» селебріті та довіряють їм.

Під час навчання використовуються принципи серіальності: є діалог, гумор, залучення глядачів, імпровізація, уривчастість (серії закінчуються на цікавому моменті). Завдяки цьому ті, хто починають навчання, проходять його повністю, здають фінальне тестування та отримують сертифікати.

Дія.Освіта — це зручний та інклюзивний вхід до нової професії. Звісно, пройшовши лише один курс, людині складно одразу стати висококваліфікованим професіоналом й виконувати найскладніші завдання. Однак Дія.Освіта дозволяє визначити, чим саме краще займатися, показати, що це за професія, якими є її щоденні виклики, а також дати базові навички для цієї справи.

В будь-якій галузі тепер діє принцип «Навчання протягом всього життя». Дія.Освіта допомагає безплатно та зручно втілити його різним людям у різних професіях.

Повномасштабна війна супроводжується безпрецедентно величезною кількістю ворожої дезінформації, фейків і маніпуляцій. Мета ворога — підірвати довіру українців до держави та зробити так, щоб українці вірили ворогу. Неправдивий контент охоплює мільйони українців із метою деморалізувати громадян і дискредитувати ЗСУ. Тому під час війни надзвичайно важливо розвивати цифрові навички, щоб захистити свої дані та бути на зв‘язку.

Найпопулярнішими за час повномасштабної війни наразі є освітні курси: 

Цифрові держслужбовці

Програмування для новачків

Штучний інтелект

Основи кібергігієни

Обережно! Кібершахраї

На платформі такоє є освітні серіали для дітей, які допоможуть малечі та батькам: 

Підприємництво для школярів. Доступно та зрозуміло про створення власної справи від ідеї до реалізації.

Діджитал-фізкультура для школярів. Уроки проводять гравці футбольного клубу «Шахтар» — капітан команди Андрій Пятов і захисник Сергій Кривцов.

Нові цифрові професії. Дізнавайтеся про нові цифрові професії, що мають попит: діджитал-маркетолог, SMM-спеціаліст, front-end- та back-end-розробник, QA, UI/UX-дизайнер, бізнес-аналітик, cybersecurity engineer, devOps-engineer, product manager.

22 травня 2024